Stockholmsbörsen backade igår efter ett antal bolagsrapporter som inte riktigt nådde upp till förväntningarna. När USA sedan öppnade nedåt drogs övriga europeiska börser med i nedgången. När börsen stängde hade OMXS30 backat med 0,8 procent till 944,50 vilket fick veckan som helhet att närma sig oförändrade nivåer. Omsättningen uppgick till 16,6 miljarder kronor, vilket var 3 procent högre än det dagliga snittet hittills i år.
SEB och Nordea pressade börsen hårt genom hög omsättning i samband med de betydligt sämre rapporter än marknaden förväntat sig. SEB som var högst omsatt under onsdagen föll med 4,4 procent till 41,70 kronor. Näst högst omsatt var den rapporterande kollegan Nordea som backade 2,0 procent till 66,80 kronor. Självklart resulterade det i att finanssektorn blev börsens svarta får under onsdagen. Swedbank lyckades tvärtemot kollegorna i sektorn att glänsa med en uppgång på 0,9 procent till 64,45 kronor, kanske från nivåer som kändes pressade, vad vet jag eller flykt från ett isflak till ett annat…
Näst sämsta sektor blev IT där Ericsson med sin tyngd pressade sektorn trots att nedgången på 0,8 procent i sammanhanget inte känns så dramatisk. Nokia som gått som tåget ett tag tappade ytterligare 2,9 procent till 95,55 kronor.
Bästa sektor blev telekom där Millicom och Tele2 lyfte sektorn med 6,4 respektive 0,1 procent.
Alliance Oil var det enda papper som lyfte energisektorn, men det räckte för att sektorn skulle bli näst starkast under onsdagen.
Totalt var det 235 aktier som sjönk, 153 steg och 182 aktier slutade på samma kurs som i tisdags. Plankan visade på ett klart övertag för säljarna som dominerade i hela 76 procent av affärerna. Bland aktier som var extremt högt omsatta hittar vi SSAB, SAS, Lundin Mining, Boliden och Autoliv.
Det ryktas om att EU vid sitt informella möte under torsdagen kommer att bestämma sig för en räddningsplan åt Grekland. Ett i mina ögon märkligt beslut, men jag är övertygad om att vi inte sett det sista i PIIGS-länderna. Cornucopia och Flute Tankar har bägge skrivit bra artiklar i ämnet och jag håller med, så varför skriva om något som redan sagt på ett bra sätt. Surfa in och läs.
Teliasoneras rapport imorse var betydligt bättre än väntat. Vinsten efter finansnetto blev 6.983 miljoner kronor och analytikerna väntade sig ett resultat på 6.752 miljoner kronor. Samma period föregående år uppgick vinsten till 6.581 miljoner kronor. Omsättningen uppgick till 27.410 miljoner kronor, vilket var något lägre än de 28.096 miljoner kronor föregående år. Teliachefen Lars Nyberg säger sig vara stolt över bolagets prestation under ett tufft 2009.
New Wave ökar vinsten med 11 procent mer än vad analytikerna förväntat sig. Resultatet uppgick till 61,3 miljoner kronor. Omsättningen uppgick till 1.082 miljoner kronor vilket är lägre än motsvarande period förra året (1.227) och analytikernas förväntningar på 1.170 miljoner kronor.
Björn Borg rapporterade i sin rapport om en vinst på 13,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, en nära nog halvering av vinsten mot samma kvartal i fjol. För helåret sjönk resultatet med tio miljoner kronor till 80,9 miljoner kronor. Omsättningen sjönk från 131 miljoner kronor till 102 miljoner kronor. Vilket innebär att bruttomarginalen höjts, för mycket kanske om omsättningen tar så pass mycket stryk, inte vet jag. Styrelsen föreslår att utdelningen höjs från 1,50 kronor till 5,00 kronor per aktie. Styrelsen upprepar sina mål för helåret 2010 om en organisk tillväxt på minst 10 procent, men det som är intressant för investerare är den höga årliga utdelningen som skall vara minst 50 procent av nettoresultatet.
Rapporter från svenska bolag (som jag bryr mig om): Björn Borg (kl 7.30), Duroc (kl 12.00), Electra (kl 11.00), Gunnebo (kl 7.30), Industrivärden (kl 11.00), JM (14-15-tiden), MTG (kl 13.00), New Wave Group (kl 7.00), Teliasonera (kl 7.30), Xano (tidig eftermiddag)
Intressanta utländska rapporter: Alcatel-Lucent (kl 7.00), Aurubis, Credit Suisse
Gunnebo har kapitalmarknadsdag = Varning
Viktigaste siffran i dag är nyanmälda arbetslösa i USA under vecka 5 kl 14.30.
Idag lämnar Riksbanken besked om styrräntan, där de flesta tror på att räntan lämnas kvar på den rekordlåga nivån.
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
Det var en slagig handel i USA igår som till mångt och mycket liknar den senaste tidens börsrörelser, upp/ner i inledningen och någon timme senare är denna öppning tilltäppt. Igår öppnade börserna nedåt och efter bara någon timme hade denna nedgång täppts till och köparna tog ut sig och orkade inte med att hålla i till stängningen som blev svag och ett måttligt minus med en omsättning som låg i linje med de senaste tre månadernas genomsnitt.
På den amerikanska S&P 500-terminen noterar vi att nivåerna är betydligt högre än vid Stockholmsbörsens stängning igår och att uppgången har tilltagit efter en dipp vid 6-tiden imorse.
Den japanska börsen håller helgstängt idag!
Det har kommit en hel del statistik från Kina idag på morgonen. Inflationssiffror visar på en inflationstakt på 1,5 procent under januari, vilket är något lägre än analytikernas förväntningar på 2,1 procent. Producentpriserna steg 4,3 procent under januari i år jämfört med i fjol. Penningmängden steg med hela 26 procent under januari i år jämfört med i fjol, något över förväntningarna. Fastighetspriserna steg under januari med 9,5 procent i de 70 största städerna, det var den enskilt högsta uppgången på 21 månader.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:30 noterar jag att den amerikanska terminen noteras på högre nivåer än igår. Det är mestadels uppgångar i Asien och dollarn fortsätter att försvagas. En dollar kostar nu på morgonen 7,26 kronor. Med detta i baktanken är det en styrka att guldpriset och även oljepriset stiger jämfört med igår morse.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden